Het aantal camera’s in het EOS R-systeem van Canon is met de komst van de EOS R7 en EOS R10 niet alleen uitgebreid met twee modellen, maar met hun APS-C sensor is ook een nieuwe groep van potentiële ‘overstappers’ ontstaan: de EOS DSLR APS-C fotograaf met als hoofdonderwerpen macro, wildlife en vogels. De vrijetijdsfotografen met een EOS 850D, EOS 90D of de EOS 7D mark II.
Overstappen
Je leest, hoort en ziet veel positiefs over het nieuwe EOS R-systeem, maar om als vrijetijdsfotograaf zo maar even over te stappen is niet vanzelfsprekend. Niet iedere fotograaf heeft de technologie (AF en video) van een spiegelloze camera nodig en er hangt ook een stevig prijskaartje aan de overgang naar een ander systeem, zijnde een nieuwe camera en nieuwe lenzen. Gelukkig hoeft bij een overstap van DSLR naar MILC niet meteen de gehele inhoud van je fototas ingeruild te worden. Je kunt eerst een body aanschaffen en met een EF EOS R-adapter gewoon met je EF- en EF-S-lenzen blijven werken, aangezien Canon het zo heeft geregeld dat de EF-lenzen bijna 100% compatibel zijn met de functionaliteit van je EOS R-model.
Adapter EF EOS R De afstand van de lensvatting tot de sensor is bij een EOS D-model 44mm. Bij een EOS R-camera is dat 20mm. Wil je dus het scherpstelvlak van een EF-lens correct op een EOS R-camera projecteren, dan moet je de vattingafstand met 24mm vergroten met behulp van een van de vier EF EOS R-adapters. Het is (nog) niet mogelijk om een RF-lens te gebruiken op een EOS DSLR. |
Plussen en minnen
Het is dus goed nieuws dat je je EF- en EF-S-lenzen met de adapter op het EOS R-systeem kunt blijven gebruiken. Met EF-S-lenzen op een fullframe EOS R-model (EOS RP/R/R6/R5/R3) heb je een 1,6x crop met slechts 40% van het oorspronkelijke aantal pixels (45 Mp wordt ca.18 Mp). Bij EF-S-lenzen op een EOS R7/R10 treedt geen crop op, zoals dat momenteel ook bij een APS-C DSLR niet het geval is. Bij gebruik van een EF-lens op de EOS R7/R10 maakt de kleine sensor een 1,6x uitsnede van de beeldcirkel (dus aantal megapixels blijft gelijk) en ervaar je dus hetzelfde als een EF-lens op een APS-C DSLR. Die uitsnede verkleint de beeldhoek en je EF 100-400mm wordt op een EOS R7 dus een ‘160-640mm’ mét behoud van 32Mp.
We hebben even een paar plus- en minpuntjes op een rijtje gezet bij gebruik van een EF EOS R-adapter:
• Plus
+ Snellere AF dan autofocus via OVF op DSLR, zoals bijvoorbeeld met de ‘trage’ EF 100mm 2.8L IS.
+ Gevoeliger AF dan autofocus via OVF op DSLR, dus eerder houvast bij minder licht of in schemering.
+ Indien EOS R-model over IBIS beschikt, dan krijg je met een niet-IS EF-lens toch beeldstabilisatie.
+ Met een v-ND-filter of CP-filter in de adapter ingebouwd, kun je die ongeacht de filterdiameter van de EF-lens toepassen. Of een CP op de frontlens combineren met een v-ND in de adapter. Met de adapter met Control-ring voeg je die eenvoudig toe aan je EF-lenzen.
• Gelijk
o Meerdere opnamen blijft werken.
o Scherpsteltrapje blijft werken.
o Gezicht- en oogdetectie blijft werken.
o Tracking niet merkbaar slechter.
• Min
- EF-lens krijgt door adapter andere balans met het EOS R-model.
- In combinatie met IBIS een of twee stops minder beeldstabilisatie bij EF met IS dan bij RF met IS.
- Bij handmatig scherpstellen met een EF-lens kun je wel Scherpstelgeleiding (menu-optie) aanzetten, maar is er geen weergave van de scherpstelafstand in de zoeker.
- Niet alle EF-lenzen ondersteunen de maximale continue opnamesnelheid van 12 foto’s per seconde (EOS R6).
Zoals je ziet zijn de nadelen van een EF- of EF-S-lens op een camera in het EOS R-systeem maar heel beperkt. Zelfs het verschil in beeldstabilisatie is in de praktijk zelden merkbaar. Zes of acht stops voordeel is alleen in extreme gevallen relevant. Met het ingebouwde CP- of ND-filter in de adapter heeft een EF-lens zelfs nog een voordeel ten opzichte van een vergelijkend RF-model. Het dient wel opgemerkt te worden dat RF-lenzen optisch nog beter zijn dan hun EF-alternatief en dat ze vaak een extra functionaliteit hebben, zodat overstappen van EF naar RF toch vaak altijd een stap vooruit zal zijn.
Samenvatting
Fotografie wordt steeds mooier. Ook omdat we steeds mooier gereedschap krijgen, zoals het EOS R-systeem. Een overstap is voor steeds meer fotografen een interessante optie en dankzij de EF EOS R-adapter kun je dan vanuit je DSLR-systeem heel geleidelijk overgaan naar een EOS R-body en later de benodigde RF-lenzen.
Ervaar jij nog andere plus- of minpunten met EF-lenzen op een EOS R-camera, laat het ons dan hieronder weten.